top of page

RECENSIES

 

Hier kan je alle recensies nalezen die over mijn boeken zijn verschenen.

​

18

606e8e6615c8e8.73717641.jpg

 

Recensie Project Pandora op Chicklit.nl ****

 

 

In het laatste deel van de drie-delige serie over Team Leonardo komt Emil erachter dat zijn opa nogal wat geheimen had. Wanneer hij met zijn vrienden aan een racewagen aan het bouwen is in de knutselschuur van opa Verspecht ontdekken ze per toeval een geheime ruimte achter een luik. Daar ontdekken ze allerlei bijzonderheden en komen ze in een chatbox terecht met een onbekende. Iemand wil Team Leonardo weer oppakken, maar is deze tegenstander niet te sterk voor hen? Emil en zijn vrienden starten een zoektocht en stappen in een groot avontuur. Wat heeft Dell'Anno hier mee te maken, en wat is de rol van Victor en Krauw? 

 

De hoofdpersonen in Project Pandora zijn Emil en zijn vrienden. Een leuke vriendengroep die bestaat uit jongens en meisjes die niet vies zijn van een avontuur. Ook lees je het boek vanuit verschillende perspectieven. Zo kijken we mee over de schouder van Dell'Anno, die na zijn mislukte overval leeft als een schooier en daarom zijn eten bij elkaar moet jatten. Ook spelen de grootouders van Emil een grote rol. Wanneer zijn oma dan zelfs verdwenen lijkt te zijn, begint het avontuur pas echt. Het eerste hoofdstuk lees je vanuit Marius Victor en Dorothea Krauw, waardoor je nieuwsgierigheid meteen gewekt is. Waar gaat dit over? Wat staat er te gebeuren? 

​

Doordat je vanaf het begin steeds verschillende inkijkjes krijgt bij de verschillende personages word je langzaamaan meegenomen in het verhaal en leer je alle personages kennen. Dat zorgt ervoor dat dit boek als een opzichzelfstaand boek gelezen kan worden. Wel kun je merken dat je in de serie stapt. Er wordt dikwijls verwezen naar gebeurtenissen uit voorgaande boeken. Het is raadzaam om deel 1 en deel 2 te lezen voordat je aan Project Pandora begint.  

​

Erwin Claes heeft wederom een spannend avontuur neergezet en is erin geslaagd de spanning tot het einde vast te houden. Er gebeuren meerdere dingen tegelijk, en doordat je vanuit verschillende personages leest geeft het verhaal een compleet beeld en zorgt voor afwisseling. De schrijfstijl in Project Pandora is vlot en krachtig. De korte hoofdstukken lezen prettig en de beschreven dialogen voelen realistisch.   

​

De zwart wit illustraties van Michaël Olbrechts maken het allemaal nog net wat levendiger en meer beeldend en zijn een mooie toevoeging aan het verhaal. De fantasie van Erwin Claes heeft er wederom voor gezorgd dat wij kunnen genieten van een enorm spannend avontuur. 

​

Project Pandora, Team Leonardo is een echte aanrader voor kinderen die houden spanning en avontuur. Je wordt meegetrokken in dit boek, en het laat je pas los wanneer alle raadsels zijn opgelost. Ben gewaarschuwd; dit gaat niet zonder slag of stoot!

​

Project Pandora krijgt van mij 4 hartjes. Het boek zorgt voor spanning en weet meteen je nieuwsgierigheid te wekken. De doelgroep zal hiervan genieten! 

​

Recensent: Manon Megens

17

9789044836394.jpg

Recensie De Museumroof op jeugdbieb.nl 
 

Waarom je dit boek zeker moet lezen:

Het is een leuk, spannend en verrassend boek.
 

Rapportcijfer:

Ollie geeft dit boek een 7,5/10.
 

Het verhaal:

De opa van Emil is gestorven, Emil gaat samen met zijn zus Ellen in het huis van zijn opa wonen. Daar maakt hij vrienden met Jasper en Pipa. Emil en Jasper gaan samen naar een tentoonstelling van een bijzonder beeldje en dat wordt gestolen. Ze gaan op zoek naar de dader. Emil en Jasper doe mee aan een zeepkisten wedstrijd, maar dan verdrinkt de zoon van de burgemeester bijna, een echte pestkop, maar Emil redt hem en ze worden vrienden. Emil komt erachter dat zijn opa niet de klusjesman blijkt te zijn geweest maar eigenlijk een professor. Samen gaan ze op zoek naar het beeldje in de ondergrondse kelder van het museum, de dieven hebben het beeldje daar verstopt en Emil en zijn vrienden vinden het beeldje. De dieven van het beeldje achtervolgen de jongens en uiteindelijk worden de dieven gepakt.
 

Interessant persoon in het boek:

Emil, hij heeft geen ouders meer en woont bij zijn oudere zus. Hij is aardig en slim en weet veel van bouwen.
 

Vrienden zijn?

Met Emil, omdat hij aardig is
 

Origineel?

Ja, omdat ik niet eerder een boek heb gelezen waarin een beeldje uit een museum werd gestolen.
 

Bijzondere weetjes over het boek:
  • Het verhaal gaat over Emil, Jasper, Thom, Mirthe en Pipa, speelt in deze tijd, bij het museum.

  • In dit boek moet een diefstal opgelost worden.

  • Verrassend: dat Jasper en Mirthe een tweeling zijn, en dat zijn opa anders was dan hij dacht.

  • Om te onthouden: de zeepkistenrace.

  • Het verhaal in drie woorden: museum, detective en vriendschap.

  • De illustraties passen goed bij het verhaal. Ze zijn zwart en wit, wel saai dat er geen kleur gebruikt wordt, maar wel redelijk echt.

  • De titel is goed gekozen, want het gaat over een museumroof.

  • Ollie vindt het een spannend boek voor jongens en meisjes.
     

 

Recensent: Ollie (11 jaar)

16

team-leonardo-geesten-en-gekken-erwin-cl

Recensie Geesten & Gekken op stoerleesvoer.nl 

Geesten en gekken. De titel van het tweede deel van de driedelige serie team Leonardo. Een spannend avontuur geschikt voor lezers vanaf 10 jaar. Maar, ook voeding voor jeugdsentiment van volwassenen kan ik zeggen. Deze serie is vergelijkbaar met de Vijf van Enid Blyton. In het eerste deel, de museumroof, heeft een gangster een beeldje gestolen uit het museum. Hier is een stokje voor gestoken. Vanaf hier gaat het tweede deel, geesten en gekken verder. 

​

De hoofdpersonen in geesten en gekken zijn vijf kinderen, 3 jongens en 2 meisjes. En ook op jonge leeftijd is het al handig om het juiste netwerk te hebben. Thom is bijvoorbeeld de zoon van de burgemeester. Pipa haar ouders hebben een hotel. Emil zijn oudere zus werkt bij de politie. Jasper en Mirthe zijn een tweeling. Ze kunnen niet zonder, maar ook niet met elkaar. En natuurlijk hebben ze allemaal zo hun kwaliteiten, inclusief een neus voor avontuur. Dat af en toe ook toevallig op hun pad komt. En dus ook in dit tweede deel van de serie team leonardo, geesten en gekken. 

​

Geesten en gekken is dus een heel spannend avontuur. Het is bovendien zo geschreven dat je bijna een film af kan spelen in je hoofd. Een italiaanse gangster (heerlijk stereotyp) heeft een belangrijk beeldje gestolen uit het museum. De kinderen hebben hier echter een stokje voor gestoken. Deze persoon zal niet rusten voordat hij het beeldje weer terug heeft. En daar heeft hij alles voor over. Zelfs een ontvoering, of eigenlijk twee. Maar, met geesten en gekken zijn nog niet alle vragen opgelost. Want, waar was het team Leonardo mee bezig en waarom wordt daar zo geheimzinnig over gedaan? Wie zijn Krauw en Victor? Daarover kan je weer verder lezen in het volgende deel, project Pandora (april 2021 verwacht).

 

Recensent: Elles

15

team-leonardo-geesten-en-gekken-erwin-cl

Recensie Geesten & Gekken op Nienkekinderboekenblog.nl ****

 

In het eerste deel hebben we kennis gemaakt met Emil. Hij heeft een zwart-wit foto gvonden met daarop vijf wetenschappers. Zijn overleden grootvader staat er ook op. Op de achterzijde staat ‘ team Leonardo’. Hij heeft geen idee wie die mensen zijn en wat dat ‘team Leonardo’ in moet houden. Ondertussen wordt er uit het lokale museum ene kostbaar beeldje gestolen. Emil vraagt zich af of ‘team Leonardo’ iets met de diefstal te maken kan hebben en gaat met zijn vrienden op onderzoek uit.
 

In het tweede deel gaat het verhaal verder waar het gebleven was. Emil wil nog steeds meer weten over zijn grootvader en wat hij met ‘ team Leonardo’ van doen heeft gehad. Topgangster Dell’Anno is ook weer in beeld. Ook hij wilt meer weten over ‘ team Leonardo’ en ook hier de vraag waarom? Emil is vastbesloten antwoorden te vinden maar in plaats van een antwoord ontmoet hij zijn oma , wordt er een professor ontvoerd en staat Dell’Anno voor zijn neus en wordt zijn missie gevaarlijker dan hij dacht.
 

Ik moet bekennen dat ik het eerste deel niet heb gelezen en als eerste kan ik je van harte aanraden dit eerst wel te doen. Hoewel het verhaal wel te volgens is mis je toch de introductie van de karakters en wat informatie uit het eerste deel. Er wordt wel hier en daar wat teruggegaan naar de gebeurtenissen van het eerste deel maar het is denk toch prettiger om het verhaal goed te kunnen volgen bij deel een te beginnen. Ik denk dat je dan toch meer in het verhaal kunt verdwijnen en vanaf de eerste bladzijde er in zit. 

De vertelstijl is prettig. De hoofdstukken niet te lang en het taalgebruik past goed bij de doelgroep (jongens en meiden vanaf ongeveer tien jaar). De illustraties zijn pagina groot en zitten door het boek verspreid. Het zijn gedetailleerde tekeningen van gebeurtenissen uit het verhaal en sluiten goed aan. Ze zijn in het zwart/wit en ik denk dat dat een goede keuze is geweest omdat hierdoor toch meer details er uit kunnen springen. 


Verder heeft het een prima spanningsopbouw. Dit is onder andere gedaan door niet alleen de situatie van Emil te belichten maar ook door af en toe over te gaan naar de situatie waar Dell’Anno zich in begeeft. Hierdoor krijg je vanuit een andere invalshoek meer informatie. 

Verder zit er veel actie in waardoor je als lezer geen moment van verveling krijgt om vervolgens aan het einde, waar goed is naar toegewerkt, te balen dat het is afgelopen en je moet wachten tot het afsluitende deel. Dit komt ook omdat er naar mijn gevoel af en toe toch nog wel wat losse eindjes in zitten. Niet alle vragen worden beantwoord voor Emil. Ik hoop van harte dat dit in het laatste deel van de trilogie allemaal goed gaat komen.

 

Recensent: Conny

14

team-leonardo-geesten-en-gekken-erwin-cl

Recensie Geesten & Gekken op NBD Biblion

 

Dit is het tweede deel van een serie van drie over Team Leonardo, een raadselachtige groep wetenschappers waar de onlangs overleden opa van hoofdpersoon Emil (11) ooit deel van uitmaakte. Het verhaal begint waar het vorige deel, 'De museumroof'*, eindigde. Emil heeft de diefstal van een kostbaar Vikingbeeldje verijdeld. Professor Plechelmus, de directeur van het museum, onthult dat Emils oma ook in Team Leonardo zat, en dat ze nog leeft. Voor Emil komt dit als een schok: zijn opa heeft nooit met een woord over zijn vrouw gerept. Samen met zijn vrienden, onder wie een kibbelende tweeling, gaat hij op zoek naar zijn oma.

 

Intussen probeert de dief, een Siciliaan, het Vikingbeeldje alsnog in handen te krijgen. Ook hij is geïnteresseerd in het geheim achter Team Leonardo. Spanning, mysterie, een vleugje humor - het verhaal bevat genoeg elementen om de doorsnee lezer te boeien. Bovendien is het geschreven in een vlotte, populaire stijl met veel dialoog. In het slothoofdstuk worden twee personages geïntroduceerd die in het laatste deel waarschijnlijk een rol spelen.

 

Met tekeningen in zwart-wit. Vanaf ca. 10 jaar.

 

Recensent: J. Staal

13

9789044836394.jpg

Recensie De Museumroof op Chicklit.nl ****

​

Emil gaat samen met zijn oudere zus in het huis van hun overleden grootvader wonen. Ze hebben alleen elkaar nog, maar gelukkig maakt hij al snel nieuwe vrienden in de vorm van de tweeling Jasper en Mirthe. Wanneer ze eerst in de schuur een foto vinden met daarop het mysterieuze Team Leonardo, dat onder andere uit Emil's grootvader en professor Plechelmus, en er daarna een beeldje uit het museum wordt gestolen dat Plechelmus onder zijn hoede heeft, proberen Emil en zijn vrienden op zoek te gaan naar antwoorden... maar die zijn niet zo makkelijk te vinden. 

​

De museumroof duikt direct vanaf de eerste pagina in de spanning. De scène in De gevallen engel is een knap staaltje maffiapraktijk en zal de jonge adrenalinejunks onmiddellijk op scherp stellen. Ook al snap je nog niet helemaal waar je deze mannen moet plaatsen in het verhaal, toch begrijp je dat ze een heel grote rol gaan spelen. Na de opening valt de spanning iets terug, als we Emil, zijn zus en Emil's vrienden leren kennen. Toch is het een heel goede keuze om met een knaller binnen te komen en dan iets terug te schakelen. Daarna bouwt de spanning langzaamaan weer op naar het einde van het boek toe.  
 

Auteur Erwin Claes vertelt het verhaal erg levendig. Dankzij een stijl waar erg veel tempo in zit en die perfect te volgen is voor het doelpubliek van tien tot twaalf jaar, zorgt hij voor een erg prettige leeservaring. Eentie die doet uitkijken naar deel twee van deze Team Leonardo-reeks. Het mysterie rond de gevonden foto, waar de opa van Emil ook op staat, moet tenslotte nog ontrafeld worden en De museumroof eindigt dan ook helemaal open. Gelukkig is deel twee ook al verschenen en kan je dus direct doorlezen in Geesten en gekken. Daarna volgt er nog één deel, want het zal een driedelige reeks worden.  
 

Het is niet alleen het beeldende taalgebruik van Erwin Claes dat de lezers laat genieten, maar ook de illustraties van Michaël Olbrechts. Om de twintig bladzijden is er een paginagrote tekening in zwartwit. Er is zoveel nuance aangebracht in de grijstinten dat het voor je gevoel bijna ingekleurd met levensechte kleuren. De illustraties passen bij de aard van het verhaal en maken het plaatje compleet.  
 

De personages die Erwin Claes tot leven laat komen in De museumroof kunnen zo van het schoolplein afgeplukt zijn. Het zijn herkenbare personages, die elk hun eigen karakters en nukken hebben, maar ze hebben een hart van goud. Misschien zijn ze wat avontuurlijker en praten ze wat volwassener dan de niet-geromantiseerde kinderen om ons heen, maar toch blijven de gevoelens die ze uiten, oprecht.  
 

De voorspelbare ingrediënten zoals vriendschap, verliefdheid, de slechterik en een groep heldhaftige kinderen, kunnen prima aarden in dit erg nuchter opgezette verhaal van Erwin Claes. Maakt dat De museumroof stoffig en niet de moeite om te lezen? Nee, zeker niet! Het mysterie rond Team Leonardo is namelijk zo groot dat je ten eerste het boek in één ruk wil uitlezen en vervolgens al staat te trappelen om aan deel twee te beginnen. Het is nu maar de vraag of we daarin wél de antwoorden krijgen waar we zo naar smachten.

 

©Evy de Brabandere

12

9789044836394.jpg

Recensie De Museumroof op Kinderboekenjournaal.nl

 

De museumroof is het eerste deel in de driedelige Team Leonardo – serie van Clavis. In dit eerste deel maak je kennis met Emil. Hij komt samen met zijn 12 jaar oudere zus Ellen in het huis van zijn overleden opa wonen. De ouders van Ellen en Emil zijn omgekomen bij een ongeluk. Nadat Emil jaren in verschillende pleeggezinnen heeft gezeten, is zijn zus nu oud genoeg om voor hem te zorgen. Emil moet enorm wennen aan het platteland. Hij raakt al snel bevriend met Jasper, Mirthe en Pipa. Als er een kostbaar beeldje wordt gestolen uit het museum, zetten de vrienden alles op alles om het terug te vinden en de daders te pakken. Want wie heeft het beeldje gestolen en waarom? Wat is Team Leonardo? En waarom staat Ellen haar baan op het spel?
 

Je leest het verhaal vanuit twee verschillende perspectieven, namelijk dat van Emil, maar ook dat van Dell’Anno, de grote misdadiger. Dat maakt het verhaal enorm spannend. Je blijft doorlezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt. Door het hele onderzoek van Emil en zijn vrienden naar de dader van de museumroof, is het een echte detective. Er wordt tot in de details beschreven hoe ze het onderzoek aanpakken en wat hun gedachtegangen zijn. Je vliegt door de bladzijdes. Gelukkig is deel twee in deze serie net verschenen, want je baalt enorm als je het eerste deel uit hebt.
 

De paginagrote zwart-wit illustraties van Michaël Olbrechts vullen het verhaal goed aan. De illustraties zijn gedetailleerd en geven het verhaal de juiste sfeer.
 

Een absolute aanrader voor avonturiers en detectives in de dop vanaf 10 jaar.

​

©Reina Loonstra - Douma

12

9789044836394.jpg

Recensie De Museumroof op Leestafel.info

 

Degenen die de serie Zwarte adem kennen, hebben eerder gehoord van het stadje Vordersteen. En van het goed bekend staande Historisch Museum, dat daar staat.
In het eerste deel van een nieuwe trilogie – voor jongere lezers – is dat museum opnieuw het doelwit van maffiabaas Dell’Anno. Hij probeert een kostbaar beeldje te stelen. Het is een eeuwenoud Vikingbeeldje van de Noorse god Odin, gemaakt van walrusivoor.

Hij krijgt dan te maken met broer en zus Verspecht (hé, die kennen we ook!). Zij zijn nog maar net in het stadje komen wonen, in het huis van hun opa. Hun ouders zijn overleden, en omdat Ellen 12 jaar ouder is, kan zij zorgen voor haar broertje en zo voorkomen dat hij in een pleeggezin terecht komt. Emil vindt het niet altijd leuk dat zijn zus zo over hem moedert, maar accepteert het dan maar.
Ellen heeft een baan bij de politie en Emil gaat naar de school in Vordersteen.
Voor het zover is staat er een jongen voor de deur. Jasper, stelt hij zich voor. Hij woont aan de overkant. Emil komt bij hem en zijn tweelingzus Mirthe in de klas. En bij Thom, de zoon van de burgemeester. Emil vindt Thom niet aardig, en dat blijkt wederzijds. Als er gesproken wordt over een zeepkistenrace en Emil hoort dat die altijd gewonnen wordt door Thom, neemt hij een besluit: hij gaat een zeepkist maken! Jasper wil vast wel helpen. Wie ook helpt is Pipa, ook uit hun klas, Emil vindt haar erg aardig…

Als Emil op zoek gaat naar spullen, in de knutselschuur van zijn opa, vindt hij een foto. Op de achterkant staat: Team Leonardo. Het intrigeert de jongen: wie zijn die mensen? Zijn opa is een van hen en Jasper herkent de baas van het museum, professor Plechelmus.
En meteen is daar het plan: deze professor gaat de tentoonstelling met het Odinbeeldje openen. Emil mag daar heen, omdat Jaspers moeder er gids is. De kinderen willen hem de foto laten zien.
Je snapt het al: de kinderen en de dieven komen elkaar op de een of andere manier tegen en dat wordt een hachelijke situatie. Slaagt Dell’Anno in zijn plan?
En Emil? Kan hij zijn rivaal verslaan in de zeepkistenrace?

Er wordt vrij gedetailleerd verteld over het maken van een zeepkist, de geïnteresseerde lezer zou er zomaar zelf eentje kunnen maken. Het deel waarin de race beschreven wordt is lekker spannend tot het laatst toe, maar het zijn vooral de bezigheden van Dell’Anno die je doen uitkijken naar het vervolg.
Deze serie is nu al spannend! Net als de mensen op de foto met z’n vijven waren, zo zijn er ook nu vijf kinderen die met elkaar optrekken en een nieuw team Leonardo vormen. Maar of ze behalve de naam nog meer overeenkomsten hebben, dat weten we nog niet. Op naar deel 2!

Het eerste deel in een snelle en spannende driedelige serie.
Erwin Claes (1977) studeerde archeologie en was dol op schrijven. De combinatie lag voor de hand!
Dat werd de thrillerreeks, De zwarte adem, voor jeugd vanaf 13 jaar.
Team Leonardo is zijn nieuwe project.

ISBN 9789044836394 | paperback | 188 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Tekeningen van Michaël Olbrechts
Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 18 juni 2020

11

Recensie Code F242 op Pluizuit.be

 

Vigo Morris lijdt aan geheugenverlies. Dat is erg vervelend want hij werd gevonden in de kelder van een museum samen met 4 lijken. Zijn vingerafdrukken staan op het moordwapen dus verdenkt de politie hem van moord. Wanneer hij samen met Linus en Karen tracht uit te zoeken wat er in die kelder gebeurd is, ontdekt hij een samenzwering die te maken heeft met oude ordes en hedendaagse smokkelbendes. Zonder de politie op de hoogte te stellen van hun bevindingen, gaan de jongeren zelf op onderzoek, wat hen in een levensgevaarlijke positie brengt. Hun onderzoek raakt in een stroomversnelling , vooral wanneer de misdadigers hen onder druk proberen te zetten. En het avontuur is nog niet afgelopen…

​

Dit eerste deel over ‘De zwarte adem’ sleurt je mee in een spannend avontuur vanaf de eerste bladzijde. Na de beschrijving van een eerste moord op de tweede pagina van het verhaal besef je dat deze misdaadorganisatie geen genade kent. Dat alles waar zij bij betrokken zijn, moet lopen zoals zij het gepland hebben. Dat Vigo hun plannen verijdeld heeft op een of andere manier wordt ook snel duidelijk, en de spanning stijgt per bladzijde. Dit is een vlot actieverhaal met sterke personages, raak getypeerd. Een geloofwaardig en realistisch avontuur, waarbij je vol spanning uitkijkt naar het volgende deel.

​

Mik Ghys 
juli 2011

10

Recensie Code F242 op Leestafel.info

 

Vigo Morris is veertien als hij betrokken raakt bij een meervoudige-moordonderzoek. 
O’Quin is de hoofdinspecteur die de zaak regelt, met medewerking van Ellen Verspecht, inspecteur van de regiopolitie. Het verhaal speelt in Vordersteen, een fictief Vlaams ‘boerengat’. Vigo is de enige overlevende van een moordpartij in het Historisch Museum. Hij heeft compleet geheugenverlies en verblijft bij psychiater Hendrik Blum, in het St-Janshospitaal. Als Blum op zoek gaat naar de identiteit van zijn patiënt, meldt Linus zich: hij zit bij Vigo in de klas. En zo komt ook de politie op zijn spoor. 
Dat is een slechte zaak: Vigo’s vingerafdrukken staan op de gevonden moordwapens, hij kent bovendien twee van de slachtoffers, en kan niet uitleggen waarom hij daar midden in de nacht was. Bovendien is zijn vader een paar maanden eerder verdwenen, en ook hij blijkt te maken te hebben met het complot dat langzaam ontrafeld wordt. 
Het heeft te maken met een geheimzinnige ridderorde, die zich genesteld heeft op Malta, en al sinds de elfde eeuw bestaat en nog steeds actief is. Vigo, Linus en hun vriendin Karen willen natuurlijk aantonen dat Vigo niets te maken heeft met die moorden. Vigo en Karen willen ook nog weten waar hun vader is gebleven. Het brengt hen in hachelijke situaties.

​


Het verhaal is nog lang niet af als het boek de 192e pagina nadert…  Dit boek is deel een uit de serie ‘de zwarte adem’, ‘een bloedstollende verhalencyclus die bol staat van de spanning, mystiek en historie’, zegt de flap. Klopt helemaal! Ik baalde vreselijk dat ik na die laatste pagina met die spanning achterbleef. 
Moet ik nu wachten tot het volgende boek verschijnt? Hoe snel schrijft Erwin Claes? Dat ging ik eens onderzoeken, hij heeft zoals moderne schrijvers dat hebben, een eigen site. 
http://www.erwinclaes.be/info/Welkom.html â€¨Maar het boek over ‘de zwarte adem’ dat daar genoemd staat, is een heel ander boek! Kortom: geen enkel antwoord gevonden, alleen maar meer vragen… 
Maar antwoorden wil ik hebben, want niet alleen is het een bloedstollend verhaal, het is ook goed geschreven. Een aantal flitsende dialogen, met lekker geharrewar tussen de tieners onderling, die natuurlijk tegen de volwassenen ingaan. Er zijn interessante historische beschrijvingen, die nodig zijn voor het verhaal, worden vlot verteld, je hoeft er echt geen pagina’s droge kost voor te verteren.




© Marjo, 30 juni 2011

Bron: http://www.leestafel.info/jeugdboeken

09

Recensie Code F242 in De Leeswelp

 

Code F242 opent als een heus maffiaepos op de Piazza di Spagna in Rome, waar we een conversatie krijgen die doorspekt is met Italiaanse woorden. De openingsscène doet denken aan het begin van de zoveelste slechte maffiafilm, maar dit is alleen maar schijn. Vanaf dan worden we meegesleurd in een actieverhaal dat begint in het Historisch Museum van Vordersteen, waar een gruwelijke moordpartij heeft plaatsgevonden. De enige overlevende is de veertienjarige Vigo Morris, maar een zware klap op het hoofd bezorgde hem totaal geheugenverlies. De ietwat sjofele en norse hoofdinspecteur O’Quin ziet in Vigo de meervoudige moordenaar — het moordwapen stond vol met Vigo’s vingerafdrukken — en houdt hem sterk in de gaten. 

 

Ondertussen wil Vigo natuurlijk de ware toedracht kennen en weten of hij zelf werkelijk in staat zou zijn tot zoiets, en waarom. In zijn zoektocht wordt hij geholpen door zijn vriendin Karen en zijn klasgenoot Linus. Langzaamaan komen ze meer te weten en worden ze ingewijd in oude verhalen over de ridderorde van Malta, Xinimedes en de Zwarte Adem. Ze gaan zelf op onderzoek uit bij professor Van der Sloot, die kort nadien ook vermoord wordt. Als even later ook Karens stiefvader van het leven wordt beroofd en men op de hoogte komt van een internationale kunstzwendel waarbij zelfs de schooldirecteur is betrokken, is het hek helemaal van de dam. Ondertussen heeft ook agent Mulders het loodje gelegd bij een interventie in het museum. De toon is gezet, de personages zijn geschetst, maar de ontknoping is voorbehouden voor een volgend deel in deze trilogie.


Het plot lijkt goed uitgekiend: alles zit tot nog toe goed in elkaar en de informatie sijpelt mondjesmaat door. De karakters komen goed uit de verf. De klemtoon ligt op de actie, met een snelle opeenvolging van de gebeurtenissen, maar rustpunten zorgen voor de nodige afwisseling. Ook de scènes in het college zijn herkenbaar voor jongeren. Voor wie houdt van spanning.

​

Kris Mattheeuws
31 januari 2013

​

Copyright © Vlabin-VBC
Bron: http://www.deleeswelp.be

 

08

Recensie Het Maltacomplot op Leestafel.info

Het was toch al weer even geleden dat het eerste deel van de serie verscheen, en omdat het verhaal gewoon door bleek te lopen in dit tweede deel, heb ik deel een nog maar eens herlezen. Dat was geen straf! Integendeel! Ik herinnerde me nog hoe ik baalde van het feit dat ik toen niet door kon lezen terwijl het verhaal duidelijk niet klaar was. En mooi dat ik dat nu wel kon! Dit betekent dus wel dat het sterk aan te bevelen is eerst deel een te lezen.


Onze vrienden Vigo, Linus en Karen hebben het zwaard van Xinimedes in handen gekregen en zoeken alle informatie die ze kunnen vinden. Het blijkt gemaakt te zijn in de zestiende eeuw, voor het beleg van Malta. Daar woonde de hospitaalridders, nu Maltezer ridders genoemd. In 1565 werden zij aangevallen door het Turkse leger. Het werd een oorlog die zeer veel mensenlevens kostte en gewonnen werd door de Maltezers. Dit is allemaal geschiedenis. Het zwaard en het geheime wapen ‘de zwarte adem’ die een rol speelden komen uit de duim van de schrijver.
Dat er misdaadorganisaties als de Maffia bestaan, waarvan verschillende takken elkaar bestrijden is ook waar, en daar heeft Erwin Claes dankbaar gebruik van gemaakt. Het fictieve Paolakartel wil de macht, maar wordt flink beconcurreerd door een Russisch kartel. Met spionnen en verraders, en ‘gewone’ mensen die bezwijken voor de druk van het grote geld, wordt het een behoorlijk ingewikkeld geheel.

 

Daar tussen bevinden zich onze vrienden, die besloten hebben zelf maar naar Malta af te reizen. Commissaris O’Quinn gelooft hen toch niet. Ze zijn slim, en dapper. Maar ze zijn ook nog maar veertien jaar. Hun reis is zeer avontuurlijk, en gaat lang goed.
Maar dan belandt Vigo in de gevangenis op Malta, hetgeen bepaald geen prettige ervaring is voor een toch ietwat naïeve jongen. Intussen heeft de commissaris ook niet stilgezeten, gelukkig beseft hij dat een en een twee is. En zo komt het dat er een flink aantal Belgen en Italianen op Maltees grondgebied neerstrijkt voor een erg spannende eindstrijd.


Ha, dat dacht je! Ook dit verhaal is niet klaar! Er zijn nog flink wat losse draadjes, die onder meer te maken hebben met de ouders van de kinderen.
Ook dit tweede deel lees je in één ruk uit. Het wordt vrij ingewikkeld omdat een aantal mensen een dubbelrol spelen, maar boven ieder hoofdstuk staat alvast een tijd- en plaatsduiding, zodat je weet waar je staat in het verhaal.
Het is niet geschreven voor tere zieltjes, al komt er ook wat romantiek om de hoek kijken. Er is naast de geschiedenis van Malta veel geweld, recht voor zijn raap beschreven. Je zou denken dat je een boek voor volwassenen leest, maar dan zijn sommige scènes toch weer net iets te ongeloofwaardig. In een jeugdboek accepteert de lezer het wel dat een maffiosi een veertienjarige alles vertelt over zijn praktijken. Niettemin: Ik durf Erwin Claes wel de David Hewson of Steve Berry voor de jeugd te noemen.

 

ISBN 9789044816624 | paperback |272 pagina’s | Clavis | maart 2012
Leeftijd 13 +

© Marjo, 26 juni 2012

07

Recensie Het Maltacomplot op Pluizuit.be

 

Na de opheldering van de museummoorden en het ontdekken van een smokkelroute trekken Vigo en zijn vrienden naar Malta. Ze willen er zelf verder op zoek gaan naar de Zwarte Adem. Maar ze zijn niet de enigen en dat zorgt al snel voor problemen. Wanneer Vigo in de gevangenis van Malta belandt, lijkt voor hem het hele avontuur afgelopen. Ondertussen is inspecteur O’Quin echter overtuigd van zijn onschuld, maar ook hij slaagt er niet in om Vigo vrij te krijgen. De hulp komt deze keer uit zeer onverwachte hoek.

​

Dit tweede deel van de reeks behoudt de vaart en actie uit het eerste deel. Opnieuw belanden de personages in gevaarlijke situaties, waaruit ze zich al dan niet kunnen redden. Kleine tipjes van de geheimzinnige sluier worden opgelicht, maar het avontuur is nog niet ten einde, nog niet alles is opgelost. Maar Vigo en zijn vrienden zullen dit niet laten rusten, daar kan de lezer gerust in zijn.

 

Mik Ghys 
oktober 2012

06

Recensie De Lima-express in Leestafel.info

 

In de eerdere delen hebben we kunnen lezen over een moord in het Historisch Museum. 

Daar was een veertienjarige jongen bij, maar hij lijdt aan geheugenverlies, weet niet eens wie hij is. Gelukkig kan zijn vriend Linus de politie melden dat het gaat om Vigo Morris. Diens vader blijkt verdwenen, zoals de vader van hun vriendin Karen al eerder verdwenen is. 
Linus, Vigo en Karen zijn zelfstandige jongelui die niet van plan zijn lijdzaam af te wachten en zo komt het dat ik nu het derde deel over hun avonturen gelezen heb. Omdat ze hopen zo hun vaders terug te vinden, zijn ze op zoek naar een geheimzinnig wapen dat ‘de Zwarte Adem’ heet. Maar zij zijn niet de enigen die op zoek zijn: ze krijgen te maken met een Maltese ridderorde, en met de maffia, zowel de Italiaanse als de Russische, die elkaar beconcurreren.
Omdat de moord in het Museum nog steeds niet opgelost is, en Vigo op Malta in de gevangenis is beland, hebben we nog een vierde partij, en dat is natuurlijk de politie. Hoofdinspecteur O’Quinn doet zijn best alle zaken te ontwarren, en de kinderen te helpen, maar tast net als de lezer nogal in het duister. Wie is wie en wat willen ze allemaal? Niemand heeft nog de Zwarte Adem kunnen vinden, en de vader van Karen en die van Vigo zijn ook nog spoorloos.


In dit derde deel leidt het spoor naar Peru, waar het nog makkelijk is om in de oerwouden de grondstoffen voor cocaïne te verbouwen. De transporten staan bekend onder de naam ‘de Lima-express’, vandaar de titel. De jongeren willen naar Peru, maar eerst staat hen in de zomervakantie een studiereis naar Venetië te wachten. Dachten ze nu echt dat er daar niets zou gebeuren? De Italiaanse maffia in de persoon van Dell'Anno zit achter de kinderen aan, en ook de Russische maffia zit niet stil.
En wat heeft Vigo’s vader te maken met drugshandel? Aan welke kant staan de Ier Liam Fitzpatrick en zijn dochter Stella?

 

Zoals in de eerdere delen ook het geval was, is het niet bepaald een zoetsappig verhaal, er vallen doden, er is een gijzeling, en de tieners verkeren regelmatig in groot gevaar. O’Quinn doet zijn best, maar omdat men niet bepaald met open vizier opereert, valt het allemaal niet mee om de verschillende zaken uit elkaar te houden en te begrijpen wat er precies aan de hand was en is. In dit derde deel komt behalve cocaïnesmokkel aan de orde wat het Oghamschrift is, en lezen we over Keltische tempeliers. Historische feiten en mystiek worden op ingenieuze manier verweven met de moderne drugs- en wapenhandel. Of en hoe deze drie doortastende en moedige tieners de raadsels op lossen en hun ouders terug vinden is - en blijft nog even - heel spannend, want het is wachten op deel vier.


Kennen jullie dat ook: daar staat het boek dat je heel graag wil lezen, en je aarzelt het te pakken, want je weet:  als het uit is, moet je weer wachten op het volgende deel. In dit geval wordt het dan wel het laatste deel  zodat dan vast alle vragen beantwoord zijn. Toch, meneer Claes?

​

ISBN 9789044820614
paperback |230 pagina’s | Uitgeverij Clavis |december 2013
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 6 februari  2014

05

Recensie De Lima-express in De Leeswelp

 

In de voorloper Het Maltacomplot vonden we de drie vrienden Vigo, Linus en Karen terug midden een heuse oorlog tussen de Russische en Siciliaanse maffia op Malta waarbij het hele Paolakartel uit elkaar viel. Vigo werd opgesloten in de jeugdgevangenis en de anderen keerden onverrichter zake terug naar Vordersteen. Een jaar later worden alle beschuldigingen tegenover Vigo ingetrokken en is de jongen weer vrij. Dit is het uitgangspunt van het derde deel,De Lima-express. Vigo heeft veel schoolwerk in te halen, maar de ‘Zwarte Adam’, het mysterieuze wapen van de Maltese Ridderorde, laat hem en zijn vrienden niet los. Ze proberen ook uit te zoeken waar Karens vader is en waar Vigo’s verdwenen vader uithangt. De vriendschap wordt echter zwaar op de proef gesteld als blijkt dat Linus en Karen verkering hebben. Toch ontdekken de jongeren een verband tussen het scheepsbedrijf van zakenman Rodrigo Zaman en kunst- en cocaïnesmokkel uit Peru en achterhalen ze ook een link met de Keltische tempeliers en het Oghamschrift.

 

Eerst moeten ze echter op schoolreis naar Venetië, waar al vlug blijkt dat ze gevolgd worden. Vigo doet enkele ongelukkige tussenkomsten en komt zo in aanraking met de politie. Als de hele klas opeens gegijzeld wordt op een tentoonstelling, is het hek helemaal van de dam. Vigo wordt door de gijzelnemers meegenomen en leert al vlug meer van het geheim van de Zwarte Adem. Een vroegere studievriend van zijn vader, de Ierse professor Liam Fitzpatrick, leidt de hele operatie. Vigo ontdekt het schild van Xinimedes en een aanwijzing naar de plaats waar ze de Zwarte Adem kunnen vinden. Dat wordt voer voor het volgende deel.

Ook het derde boek in deze reeks van Erwin Claes heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het is een misdaadverhaal dat leest als een trein. Het plot is goed uitgekiend en de informatie sijpelt mondjesmaat door. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op, maar Claes bouwt ook de nodige rustpunten in die voor afwisseling zorgen in het actieverhaal. Toch is het nu uitkijken naar de ontknoping, Claes mag immers niet de fout maken om het verhaal te rekken.

​

Kris Mattheeuws 

30/04/2014 
Copyright © Vlabin-VBC

04

Recensie “Het Boze Oog” op Leestafel.info

 

Vigo Morris is de veertienjarige hoofdpersoon van deze vierdelige serie. Na een overval in het Historisch museum te Vordersteen lijdt hij aan geheugenverlies. Dit tot teleurstelling van commissaris O’Quinn, die het politieonderzoek leidt. Als hij er blijk van geeft dat hij Vigo’s verhaal niet vertrouwt, besluit deze zelf uit te zoeken wie het museum overvallen heeft en waarom. Hij krijgt hulp van zijn vriend Linus en van Karen, wiens vader net als die van Vigo aan het museum verbonden was. Was, want ze zijn verdwenen.

​

Alles draait om een machtig wapen, ‘de zwarte adem’, dat ooit  - en niet voor niets! - zeer goed verborgen is door de Maltezer ridders. Er zijn meerdere kapers op de kust: leden van de Italiaanse maffia en van een Russische misdaadorganisatie. En heb je het over de maffia, dan heb je al snel te maken met drugshandel, wapenhandel en ook voor moord deinzen zij niet terug. 
Op de achtergrond is er de onzekerheid in hoeverre en op welke manier de vader van Vigo en die van Karen hier een rol in spelen.

​

In de eerdere delen leidde het onderzoek naar Malta, en naar Peru, waar de jongeren allerlei ontdekkingen deden over de Maltezer Orde en over het zwaard van Xinimedes, over drugs en misdaadorganisaties. Langzaam wordt duidelijk wat de betekenis is van het oude wapen, en hoe gevaarlijk het zou zijn als het in verkeerde handen zou vallen.

En dan verdwijnt Vigo. Is hij ontvoerd? Is hij vrijwillig meegegaan?
De commissaris begrijpt intussen wel dat de kinderen aan de goede kant staan, en hij doet zijn best hen te helpen. Maar Vigo terugvinden valt niet mee, vooral niet als je niet echt goed weet wie je kunt vertrouwen, en voor wie je uit moet kijken.

​

In dit vierde deel lezen we over de broederschap van de kinderen van Lug. De vader van Vigo blijkt daar iets mee te maken te hebben, maar het is een eigenaardige en dus verdachte organisatie: hij zal toch zeker niet de handlanger zijn van onverlaten die streven naar chaos in de wereld?

Langzaam maar zeker worden alle losse draadjes aan elkaar geknoopt, dat komt dus helemaal goed. De jongelui zijn tijdens hun avontuur niet ouder geworden, wat het tijdsbestek wel heel kort maakt. Daarom en omdat deze jongeren er toch nog wel wat jong voor zijn, is het prima dat er slechts in mindere mate aandacht is voor het romantische tintje. Dan kan dat ook niet vertragend werken. Deze serie als geheel  - en zeker het vierde afsluitende deel - vormt een groot wervelend avontuur, met veel actie en veel vaart.

ISBN 9789044822540 | Paperback | 306 pagina’s | Uitgeverij Clavis | november 2014 
Leeftijd 13+
© Marjo, 29 oktober 2015

03

Recensie ‘Condor’ op Leestafel.info

 

's Nachts gaat het alarm af bij de Condor-autofabriek. Twee bewakers gaan er op af, en ontdekken dat er ingebroken is. Waar is de nachtwaker? En wat betekent de vondst van die bokaal met geelachtige vloeistof? En zit er echt in die doos wat er op staat?

Het loopt niet zo goed af voor de twee bewakers…


De volgende dag komt er bij Lisa en Simon een nieuwe jongen in de klas. De twee vrienden hebben vóór school al kennis met hem gemaakt, omdat hij ineens opdook. Vooral Simon was daar niet blij mee, die vreemde jongen wilde zich meteen al gaan bemoeien met zijn nieuwste creatie: een robotje. Simon had die gemaakt voor de projectweek wetenschap en techniek, maar helaas was het ding kapot. Dat had zijn vader gedaan, die net ontslagen was bij de Condorfabriek, en die de komst van robots de schuld gaf van dat ontslag.


Simon is flink teleurgesteld, maar laat toch die vreemde jongen niet aan zijn speeltje komen.
Maar Lisa weet hem over te halen: dan kunnen ze met z’n drieën meedoen met de projectweek!

Maar Ben is niet alleen een vreemde jongen die zomaar uit het niets op duikt – op school wist niemand iets van zijn komst- het geheim dat hij met zich meedraagt is zeer gevaarlijk. Voor hemzelf, maar ook voor Lisa en Simon. En voor Lisa’s vader, ontwerper van software, die met spoed bij de directeur geroepen is. Die inbraak was blijkbaar niet zomaar een inbraak..

​

Het is een vlot lezend verhaal met veel actie  en spannende achtervolgingen; leuke taalgrapjes, doordat het personage Ben sommige uitdrukkingen niet kent (cool – zand erover) en een science-fictionachtig tintje.


Robots zijn al voor een groot deel geïntegreerd in onze maatschappij, maar hopelijk is de technologie die in dit verhaal besproken wordt, blijvend onmogelijk… 

​

Jeugdthrillerauteur Erwin Claes die we kennen van de serie ‘De zwarte adem’ heeft samen met acteur Walter Baele (Waregem, 1964) dit boek geschreven. Baele is een Vlaamse cabaretier, acteur en eindredacteur, vooral bekend voor het creëren en spelen van typetjes, onder andere in Samson en Gert.

​

ISBN 9789044826692 | paperback| 171  pagina’s | Uitgeverij Clavis|  september 2015
Leeftijd vanaf 11 jaar.

© Marjo, 16 oktober 2015

02

Recensie “Condor” op Pluizer.be

 

Simon en Lisa zijn onafscheidelijke vrienden. Simon is gebeten door techniek en hij wil zeer graag met zijn eigengemaakte robot meedoen aan een wedstrijd op school. Simons vader is echter ontslagen op zijn werk; de beroemde Condor-autofabriek. De spanningen zijn te snijden bij Simon thuis en in een vlaag van woede heeft zijn vader Simons robot stukgemaakt. Lisa probeert haar vriend te troosten, maar die vindt eerder troost bij een nieuwe vreemde leerling, Ben. Deze laatste is ook erg bedreven in techniek, maar sociaal is hij wereldvreemd. Ondertussen krijgt Lisa’s vader, Tim, een vreemd voorstel op zijn werk, dezelfde autofabriek waar Simons vader werkte. Hij zou mee de dader van een inbraak kunnen opsporen. Politie kan niet ingeschakeld worden …


Wat volgt, is een spannend detectiveverhaal. In welk complot raakt Tim verzeild en wat heeft dit alles te maken met de nieuwe, vreemde jongen op school van Lisa en Simon? Dit is een niet te moeilijk leesbaar boek voor jongens en meisjes vanaf elf jaar. Het leest supervlot en bevat een aantal frisse wendingen. De acteur Walter Baele is er samen met jeugdthrillerauteur Erwin Claes in geslaagd er een aangenaam, spannend verhaal van te maken. Spijtig van de rozige tint in de toch wel toffe kaft, waardoor jongens van die leeftijd er zich misschien niet aan wagen.

​

© Elke Verhulst

01

Recensie ‘Condor’ op Chicklit.nl

 

Wanneer Lisa en Simon een nieuwe klasgenoot krijgen, zorgt dat voor een spanning binnen hun vriendschap. Ben is immers maar een rare jongen die bovendien een erg groot en gevaarlijk geheim met zich blijkt mee te dragen. Wanneer ze ontdekken dat dit iets met de Condor-autofabriek te maken heeft, wordt het mysterie alleen maar groter. Beetje bij beetje onthullen ze stukjes van de puzzel tot ze achter een schrikwekkende waarheid komen. Ze besluiten Ben te helpen, maar of die beslissing ook de juiste is, is nog maar de vraag…

Wouter Baele en Erwin Claes laten er geen gras over groeien. Al meteen op de eerste pagina’s grijpen ze de lezers bij de keel en sleuren hen mee het verhaal in. Het ene moment in opperste spanning, het volgende ondergedompeld in dagelijkse kommer en kwel. De personages zijn erg simpel gehouden zodat er een duidelijke verdeling is in ‘de goeden’ en ‘de slechten’. Desondanks slagen Baele en Claes er wel in om ze geloofwaardig te maken, zelfs met de summiere omschrijving die je van de personages krijgt. Elk onderdeel van het verhaal is daarbij royaal overgoten met een saus van spanning wat het boek een geweldige vaart geeft. Op elke bladzijde gebeurt er immers wel iets waardoor je verder moet blijven lezen. Bovendien slagen Baele en Claes erin om naar het einde toe alle losse draadjes af te werken zonder daarbij een mogelijk vervolg op dit boek uit te sluiten.

De minpuntjes aan het verhaal zijn werkelijk verwaarloosbaar. Zo is het grote geheim van Ben erg voorspelbaar. De sciencefiction-elementen vormen een leuke aanvulling, maar missen een zeker realiteitsgehalte. Uiteraard hoeft dit niet van belang te zijn al is het altijd fijn wanneer een lezer op deze manier wordt geprikkeld door wetenschap. Daarnaast zal een opmerkzame lezer ook geregeld enkele stopzinnetjes zoals ‘doortrapt lachen’ opmerken.
Condor van Walter Baele en Erwin Claes is een spannend, doch eenvoudig boek dat vooral tieners aan zal spreken. Daarbij is het mooi meegenomen dat Condor een bescheiden omvang heeft. Met nog geen 200 pagina’s is het een haalbare kaart voor tieners waarbij de interesses elders liggen, maar die bijvoorbeeld een boekbespreking moeten voorbereiden.

​

Geschreven door Tinny Laenens
Score: 4/5

bottom of page