top of page

Waarom schrijven?

Pasfoto Erwin Claes.jpeg

Van zo vroeg als ik mij kan herinneren, was ik gefascineerd door verhalen. Ik was een alleseter die stripverhalen, films, animatiefilms en romans gretig verslond. Het opende een wondere wereld die me eigenlijk nooit meer heeft losgelaten.

 

Op school was ik nooit een uitblinker. Te veel fantasie beweerden mijn leerkrachten, behalve als het over geschiedenis ging, dan was ik steeds één en al oor. Geen wonder dus dat ik archeologie ben gaan studeren. Toch bleef er tijdens die studies iets knagen, want als ik dacht aan archeologie, dacht ik niet meteen aan de wetenschap die het is, maar wel aan de romantische lokroep van een schattenjacht als de nieuwe Indiana Jones...

 

Allerlei verhalen borrelden spontaan op tijdens de lessen over het Oude Egypte of het middeleeuwse Europa. Het deed de ambitie rijpen om beide te combineren. Het resultaat werd een op en top hedendaagse jeugdthrillerreeks De Zwarte Adem, die heden en verleden samenbrengt in een spannende reeks verhaallijnen. Amper een jaar later besloot ik het eens over een heel andere boeg te gooien en schreef ik samen met acteur Walter Baele mijn eerste Sci-Fi-thriller Condor. Daarna volgden enkele educatieve prentenboeken en uiteindelijk opnieuw een minireeks met het superspannende Team Leonardo waarmee ik terugkeerde naar een jongere groep lezers (10+). 

 

Voor mij is de cirkel rond! Ik ben nu niet meer het kind dat onder zijn deken met een zaklamp wegdroomt bij het lezen van een geweldig boek, maar ik schrijf ze zelf… En ik hoop stiekem dat mijn boeken evenveel kunnen betekenen voor mijn lezers als de boeken van zovele anderen voor mij betekend hebben. 

Schrijven is een vak

Mijn passie voor het schrijven kwam eerder wat later. Op een bescheiden opstel na, had ik nooit veel neergepend. Mijn verhalen bleven daar waar ze ontstonden, in mijn hoofd!

 

Ik deed dan ook maar wat, toen ik besloot om mijn verhalen eindelijk neer te schrijven. Ik richtte me intuïtief vooral op actie en spanning en mijn personages waren amper uitgewerkt. Toch werd ik, een beetje tot mijn eigen verrassing, gebeld door Walter Soethoudt van Facet Uitgeverij met de boodschap dat hij het manuscript van De Vloek van Vordersteen, mijn debuut, wilde publiceren. Het zou zijn laatste uitgave als professioneel uitgever worden. Een hele eer, waar ik nog steeds trots op ben, maar als ik eerlijk ben, kwam de publicatie te vroeg. Het verhaal was een goede generale repetitie voor het echte werk, maar het zat nog vol gebreken. De kritieken waren dan ook (terecht) niet mals.

 

Even dacht ik er aan om de brui te geven aan het schrijven, maar het was te laat… De schrijfmicrobe had me al helemaal in zijn macht. Ik besloot een nieuw boek te schrijven en de zaken ditmaal anders aan te pakken. Onder impuls van mijn nieuwe uitgeverij, Clavis, verdiepte ik mij in het vakmanschap dat een goed verhaal vraagt. Ik schreef me in voor de cursus ‘boeiende verhalen en scenario’s schrijven’ van de Vlaamse Scriptacademie (www.vsa-fsa.org). Een nieuwe wereld ging open.

 

Schrijfdocent Patrick Cattrysse van de scriptacademie leerde me afstand nemen van mijn schrijfsels om ze vervolgens tot op het bot te analyseren. Ik kreeg inzicht in de structuren die kunnen helpen een verhaal boeiend te maken. Het deed me bovendien ervan overtuigen dat dat de charme van een boek staat of valt met de aantrekkelijkheid van de personages, meer nog dan met de intrige. Ik ben daarom heel veel aandacht gaan besteden aan de karaktertekening van mijn personages en dat bleef niet zonder gevolgen. Langzaam maar zeker slaagde ik er beter en beter in om de weg te vinden naar mijn lezers.

 

​

De Zwarte Adem

Na deze cursus dwong ik mezelf om als auteur duidelijke keuzes te maken. Wilde ik schrijven voor volwassenen of jongeren? Aan welk genre wilde ik mij wagen? Na enkele maanden van piekeren en tobben, bezorgde ik de uitgeverij een stevig document met daarin de grote lijnen van wat een vierdelige thrillerreeks voor jongeren zou moeten worden. Het zou een intrige bevatten die over de vier boeken heen loopt, maar ieder boek zou ook een eigen intrige krijgen die verweven zou blijven met de reeksintrige. De reeks kreeg als werktitel De Zwarte Adem. Clavis was meteen verkocht en zo startte definitief mijn leven als auteur. 

​

Als je op de foto hiernaast klikt, kan je een interview bekijken waarin ik meer over de Zwarte Adem-reeks vertel.

En wat met Condor?

Door het succes van De Zwarte Adem geraakte ik in contact met acteur Walter Baele, die iedereen kent van televisieprogramma's als Samson & Gert en Tegen De Sterren Op
 

Hij had een ruw idee voor een spannend kinderboek en hij zocht iemand om het verder uit werken en op papier te zetten. Na enkele gezamenlijke brainstormsessies werkte ik het boek helemaal uit. Het werd als snel even succesvol als 'De Zwarte Adem'.

 

Het boek werd ook genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en vond zelfs zijn weg naar het buitenland met een vertaling in het Farsi (Iran) en het Duits

Van boeken naar film

Het succes van De Zwarte Adem bracht me niet alleen in contact met Walter Baele, maar ook met de getalenteerde animatiefilmer Aad Verstraelen. Hij had op het Leuvens Kortfimfestival in 2012 de publieksprijs weggekaapt, waardoor hij een wildcardsubsidie van het VAF in de wacht wist te slepen. Scenario was echter niet zijn ding en hij vroeg mij om mee te schrijven aan zijn nieuwe kortfilm . De film is intussen helemaal afgewerkt en werd al meteen geselecteerd voor het Leuven Kortfilmfestival 2016.  

​

Als je op de foto klikt, kan je een trailer van de kortfilm bekijken.

Team Leonardo

179112591_169262991739605_42002899081528

Na Condor en mijn uitstapje in de wereld van de animatiefilm voelde ik het weer kriebelen om een minireeks te schrijven.  Ik keerde terug naar de verzonnen wereld van het dorpje Vordersteen uit De Zwarte Adem en besloot dat voortaan al mijn verhalen op een of andere manier met deze plek verbonden zouden zijn.

Het leek me ook leuk dat personages uit het ene boek opeens meedoen in een ander boek en dus doet mijn favoriete boef uit De Zwarte Adem ook nu weer mee. Blijkbaar konden mijn lezers het wel smaken, want de reeks loopt als een trein.  

​

​

Een overzicht

Bibliografie:

  • De Vloek Van Vordersteen, uitgegeven in 2006 bij Facet Uitgeverij

  • Code F242, uitgegeven in 2011 bij Clavis Books

  • Het Maltacomplot, uitgegeven in 2012 bij Clavis Books

  • De Lima-express, uitgegeven in 2013 bij Clavis Books

  • Het Boze Oog, uitgegeven in 2014 bij Clavis Books

  • Condor, uitgegeven in 2015 bij Clavis Books

  • WilleWete Geschiedenis, De Vikingen, uitgegeven in 2919 bij Clavis Books

  • Team Leonardo 1: De Museumroof, uitgegeven in 2020 bij Clavis Books

  • Team Leonardo 2: Geesten & Gekken, uitgegeven in 2020 bij Clavis Books

  • WilleWete Geschiedenis, De Eerste Mens, gepland voor najaar 2020 bij Clavis Books

  • Team Leonardo 3: Project Pandora, uitgegeven in 2021 bij Clavis Books

  • WilleWete Geschiedenis, Van Vroeger Tot Nu, uitgegeven in 2023 bij Clavis Books

  • WilleWete Geschiedenis, De Kelten, uitgegeven in 2023 bij Clavis Books

  • WilleWete Vrije Tijd, Ballet, uitgegeven in 2023 bij Clavis Books
     

Vertalingen:

  • Condor werd vertaald in het Farsi (Iran) in 2016

  • Condor werd vertaald in het Duits (Duitsland) in 2016 voor een geschenkeditie van JBC

  • WilleWete De Eerste Mens werd vertaald in het Koreaans in 2021

  • WilleWete De Eerste Mens werd vertaald in het Deens in 2022

  • Condor werd vertaald in het Koreaans in 2023

  • WilleWete Van Vroeger Tot Nu werd vertaald in het Deens in 2023

  • WilleWete De Kelten werd vertaald in het Deens in 2023

 

Filmscenario’s:

  • Social Window: animatie-kortfilm van Aad Verstraelen naar een scenario van Aad Verstraelen en Erwin Claes, productie: Cyborn

 

Prijzen en nominaties:

  • Nominatie Code F242 voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2012-2013

  • Nominatie Het Maltacomplot voor Hebban/Crimezone Beste Young Adult Thriller Award 2014

  • Nominatie De Lima-express  voor Hebban/Crimezone Beste Young Adult Thriller Award 2014

  • Nominatie Condor voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2016-2017

  • Selectie Social Window voor het Leuven Internationaal Kortfilmfestival 2016

bottom of page